Sudan Konflikten

25. oktober 2013
af

I det vestlige Sudan – i Darfur-provinsen, som ligger op ad grænsen til Tchad – har der siden 2003 raset en voldsom konflikt, som har kostet mange tusinde mennesker livet og sendt millioner på flugt til lejre i Sudan, andre til lejre i nabolandet Tchad.

Borgerkrig mellem syd og nord

I to borgerkrige kæmpede oprørsstyrker i Syd-Sudan mod arabiske dominerede regeringer. Følger af krigen som krigshandlinger, og hungersnød har kostet flere millioner af mennesker livet og drevet flere og flere på flugt.

I 2005 blev en fredsaftale underskrevet mellem nord og syd. Aftalen lød på en afstemning om sydsudanesisk selvstændighed.

Konflikten i Dafur

i 2003 brød en væbnet konflikt ud i vestlige Sudan omkring Dafur. Oprørsgrupper bestående af områdets beboende folkeslag kæmper regeringen og Janjaweed-milister.

De stridende parter

I starten var det forholdsvis overskueligt, hvad konflikten i Dafur handlede om. Oprørene mod regeringen blev ledet af 2 grupper Sudan Liberation Army, og Justice and Equality Movement. Gruperne bestod af mænd fra ”ikke-arabiske afrikanske stammer”. De kæmpede for at få større indflydelse i det politiske system, der stort set bestod af folk med arabisk baggrund. I dag er der mange, der har svært ved at finde rundt i, hvem der er mod hinanden og hvorfor. Alliancer og fjender skifter og nye stridigheder myldre frem.

Fredsforhandlinger

i 2006 underskrev Sudan Liberation Army en fredsaftale med regeringen. Siden da har der været rivalisering indbyrdes hos oprørene. I dag er de 2 store grupper splittet i ca. 15 smågrupper, som kæmper mod hinanden.

 

GetNicaPreviewImageHttpHandler

Kilde:http://www.polfoto.dk/Pages/FullSizeImagePage.aspx?NohrBnVOEYpEZD0a5S5UCpPAOs6v33ux5FVkuv8rcE%2bp00nrDllTeVPLMf8D7T4JapsSLKh4xPNFAJfVAguhPEUeA9vpbCuYhAUVFY1o3gOU6Zp%2bIvviEQ%3d%3dpolfotoparams#fromSearch

Fakta om Sudan:

– Sudan er splittet i nord – og Sydsudan.

– de 2 lande kan ikke blive enige om hvor grænsen skal ligges.

– de er uenige på grund af olien under jorden.

– 2005 blev en fredsaftale mellem nord og syd underskrevet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Dagens vejr

Arkivet